Kanserde Genetik Haritalama, Tedavi Başarısını Artırıyor
Sağlık, 08 Nisan 2025 08:51Gelişen tıp teknolojileri, tedavi yöntemlerinde büyük bir dönüşüm yaratıyor. Son yıllarda kanser tedavisinde ön plana çıkan bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları, hastalığın seyrini olumlu şekilde etkileyerek hastalar için umut verici bir alternatif sunuyor.

Bireyselleştirilmiş tedavilerin kanser tedavisinde devrim niteliğinde olduğunu belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde en uygun tedavinin belirlendiğini, böylece başarı oranının yükseldiğini ve yan etkilerin önlendiğini vurguladı.
‘Bireyselleştirilmiş Tedavi’ kavramı, Amerika Gıda ve İlaç Denetleme Ajansı tarafından, ‘doğru kişinin, doğru zamanda doğru dozda, doğru ilaç ile tedavi edilmesi’ olarak tanımlanıyor. Daha geniş anlamda, bireyselleştirilmiş tedavi her bir bireyin kendi ihtiyaçları doğrultusunda, kendi özelliklerine göre ayarlanmış, kendi seçimleri de göz önünde bulundurularak tıbbi bakım ve hizmetin her aşamasında (prevansiyon-tanı-tedavi ve takip) şekillendirilmesi olarak ifade ediliyor.
KANSER HÜCRELERİ KİŞİYE ÖZEL GENETİK ŞİFRE TAŞIYOR
Kanserin kişinin kendi sağlıklı hücrelerinden gelişdiğini ve her hücrenin kişiye özel genetik şifre taşıdığını belirten Doç. Dr. Ece Esin, “Kanser hücresinin genetik haritasının çıkarılması tedavi başarısını yükselttiğini belirterek ,"Genetik haritalama sayesinde kanserli hücrelerin yapısı detaylı bir şekilde incelenerek, hangi tedavi yönteminin hastaya en uygun olduğu belirlenebiliyor. Hastalığın seyri sırasında uygulanan moleküler genetik testler sayesinde, hangi kemoterapi ilacının hangi hastada daha faydalı olabileceği dahi saptanabiliyor ve hastanın uygulanacak hedefe yönelik tedaviden göreceği faydanın ortaya çıkarılması mümkün olabiliyor.” dedi.
Genetik testlerin, kanserli hücrelerin hangi tedaviye daha iyi yanıt vereceğini öngörerek tedavinin etkinliğini artırdığını ve hastaları gereksiz tedavi yükünün olumsuz etkilerinden koruduğunu bildiren Doç. Dr. Esin, “Bireyselleştirilmiş tedaviler ile hastanın kansere neden olan hücrelerine yönelik genetik haritaları çıkartılarak hastaların genetik şifreleri çözülüyor. Son yıllarda kanserin çoğalma yollarını keserek tümör hücrelerinin ölümüne yol açan son derece etkili 'akıllı ilaç' ya da 'hedefe yönelik ilaç' olarak da adlandırılan tedavilerin keşfedilmesi kanser tedavisinde yeni bir çığır açtı. Bireyselleştirilmiş tedavi sayesinde hastaların kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA’sı incelenerek hedefe yönelik tedavilere uygunluk tespit edilebiliyor.“ diye konuştu.
Hastaya, kişiye özel tedavi seçeneği sunabilmek için kişinin kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA’sının elde edilerek tümörün akıllı ilaçlara uygun olup olmadığının test edildiğini aktaran Doç. Dr. Esin, hedefe yönelik tedavi kararının nasıl verildiğini şöyle anlattı:
“Günümüzde moleküler patoloji olarak adlandırılan hassas gen analiz yöntemleri ile kanserleşme sürecinde ana rol alan gen bozuklukları saptanmaya çalışılır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak, günümüze kadar yapılan çalışmalar ve elde var olan hedefe yönelik tedavi ilaçları gözden geçirilerek multidisipliner onkoloji ekibince bu durum değerlendirilir ve hastaya uygun tedavi seçeneğine karar verilir.”
GENETİK TARAMA HANGİ KANSERLERDE YAPILIYOR?
Bazı moleküler genetik testlerin dar paneller halinde ülkemizde de uygulanabiliyor iken çoğu geniş panel testlerinin Amerika ve Avrupa'daki bazı merkezlerde incelendiğini belirten Doç. Dr. Ece Esin, “İsteyen hastaların kan ya da biyopsi örnekleri bu laboratuvarlara gönderilip alınan sonuçlara göre tedavileri planlanıyor. Genetik testler, başta akciğer, meme, kalın bağırsak, böbrek ve melanom adı verilen cilt kanserlerinin özel bir türünde olmak üzere birçok kanser türünde yavaş yavaş kullanıma giriyor. Bu genetik haritalama yöntemi ile aynı zamanda immünoterapi tedavilerinin de ne derece etkili olabileceği tespit edilebiliyor.” diye konuştu.
Sağlık, 08 Nisan 2025 08:51
Yorumlar (0)

Aydın Suç Örgütünün İstanbul Yapılanmasına Darbe!

29.04.2025 Malatya'da Vefat Edenler

AĞBABA; “ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR”

BATTALGAZİ BELEDİYESPOR’LU HATİCE MUHLİSE DOĞAN MİLLİ TAKIMDA

KARADEMİR: "6 ŞUBAT DEPREMİNDE ALEVİ-SÜNNİ OMUZ OMUZA OLDU"

MUTLU’DAN İKTİDARA AÇIK ÇAĞRI: 20 BİN TL ALTI BORÇLARI DEVLET ÖDESİN

Yangın: 3 Yaşlı Vatandaş Tahliye Edildi

‘YETENEK SİRKİNİZ’ GÖSTERİSİ 3 MAYIS CUMARTESİ GÜNÜ

İl Başkanı Bakan: “İstiklal ve istikbal mücadelesi veriyoruz”

SABİT GİDER YOK, SINIRSIZ KAZANÇ POTANSİYELİ VAR

Malatya'da Tünelde Yangın

SON DAKİKA | Uyuşturucu Tacirlerine Darbe Üstüne Darbe

3 Yılda 1 Milyon Konut İnşa Edilebilir

En Büyük Pay Bitkisel Üretime

Meteorolojiden Marmara'ya 'Tedbirli Olun' Uyarısı!

SHGM’den Hava Araçlarına Yönelik Yeni Düzenleme

İnşaat Sektörü Büyürken, Karşılaşılan Zorluklar Derinleşiyor

Türkiye Günde 7 Saat Çevrimiçi Kaldı

Vali Yavuz Başkanlığında Üniversite Güvenlik Toplantısı Gerçekleştirildi

GÜNEY KUŞAK YOLUNDA ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GETİRİLDİ

CUMHURİYET ÖRNEKKÖY VE KIRLANGIÇ MAHALLESİ’NE MASKİ GÜVENCESİ

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN YEŞİL ALANDA ÜRETİM HAMLESİ

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN BAHARIN GELİŞİNE PEDALLI KUTLAMA!

28.04.2025 Malatya'da Vefat Edenler

Halkın Adamı Karademir Esnaflarla

İl Başkanı Bakan, “Halk Günü” programında talepleri ilk ağızdan dinledi

Ampute Futbol Takımı, Süper Lig’e Yükselmeyi Garantiledi!

İşverenlerin Yüzde 75’i Nitelikli Yetenek Bulmakta Zorlanıyor

Sondakika:Malatya'da Araç Yangını Paniği!

Fatma Ersekman, İlk Şiir Kitabının Galasında Okuyucularıyla Buluştu

BAŞKAN TAŞKIN: ‘HEDEF, AK OĞUZ KIŞLASI’NDAKİ KONUTLARI EKİM SONUNA YETİŞTİRMEK’

DAVA ADAMI MEHMET AKİF ERSOY

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyeliğine Seçildi

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 7/24 YOL MESAİSİ

“MİDAS’IN KULAKLARI”

“Yeşilyurt’a Bahar Geldi” Bisiklet Turu 27 Nisan Pazar Günü!

İl Başkanı Bakan’dan ’27 Nisan e-Muhtıra’ açıklaması

SON DAKİKA | Malatya'da İnşaat İşçisi Yatağında Ölü Bulundu!

YRP Genelbaşkan Yardımcısı Müjdeci ; Malatya’nın yaşadığı sorunların yakın takipçisiyiz
