Yerinde Dönüşüm Yapacakların Dikkatine!!!
, 28 Şubat 2025 09:30İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş:"Yerinde dönüşüm yapacaklar dikkatli olsun."

Malatya’da evleri yıkılan ve yerinde dönüşümle ev yapmak isteyen vatandaşlar müteahhitlerin kapısını çalıyor.
Hayalini kurdukları sıcak yuvalarına taşınma arzusunda olan vatandaşlar zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı mağduriyet yaşayabiliyor. Peki yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlar nelere dikkat etmeli?
Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Konak Firması yetkilisi ve İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş, vatandaşlara mağdur olmamaları için tavsiyelerde bulundu.
“MÜTEAHHİTTEN TEMİNAT MEKTUBU ALINMALI”
Yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşların anlaşma yapacağı firmayı iyi araştırması ve teminat mektubu alması gerektiğini söyleyen Görünüş, “Depremden sonra Malatya’da güçlendirme izinleri çıktıktan sonra birçok firma Malatya'ya güçlendirme yapmaya geldi. Bu firmaların birçoğu işini çok iyi yaptı birçoğu yapamadı. Çoğu yarım bıraktı gitti. Vatandaşlar bize de geldiler ve yarım kalmış işleri tamamlamamızı istediler. Biz de güçlendirme konusunda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Tabi güçlendirme ile yerinde dönüşüm birbirinden çok farklı şeyler.
Yerinde dönüşüm yapıldığı zaman insanlar mağdur edilirse mağduriyet güçlendirmeye göre neredeyse 5 katına kadar çıkıyor diyebiliriz. Yerinde dönüşüm yapmak isteyenler eğer gerçekten işlerinin bitmesini istiyorlarsa, bazı dikkat edilmesi gereken noktalar var. Şu anda hiçbir sitenin müteahhitten teminat alma zorunluluğu yok ama biz deriz ki eğer bir firma o binayı yapacak güçte ise teminat verebilecek güçte de olmalı eğer teminat verebilecek güçte değilse o binayı yapmanın da bir anlamı yok. Yani siteler kendilerini koruma altına almalı.
Şimdi site bir firma ile anlaşıyor. O firmayla belli bir peşinat üzerinden anlaşıyorlar. Eğer siteler 10 milyon TL bir ödeme yapacaksa müteahhitten 15 milyon TL bir teminat alması lazım. İş yapacak müteahhit bunu yapar ve bunu verecek gücü olmalı. Yani siteler kendilerini sağlama teminat mektubu olmadan hiçbir şekilde ödeme yapmamalılar, bu müteahhitti de korur” dedi.
“MÜTEAHHİTLERİ İYİ ARAŞTIRMAK LAZIM”
Vatandaşların anlaşma yapacakları firmayı iyi araştırması gerektiğini vurgulayan Görünüş, “Daha önce hangi işleri yapmış nerelerde kaç iş yapmış bunları iyi araştırmak lazım. Bugün müteahhit geliyor 1 tane iş alıyor ardından 2., 3., ve 4. işi alıyor. Bir müteahhittin birden çok iş alması iyi iş yaptığı anlamına gelmez. Aslında ne kadar iş varsa o kadar zorlanır demek. O yüzden yaptığı işlerin niteliğine bakmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“BİRİM MALİYETİNİN İYİ HESAPLANMASI GEREKİYOR"
Birim maliyetlerin iyi hesaplanması gerektiğini ifade eden Görünüş, Malatya’daki ortalama birim maliyetlerden de bahsederek, “Şimdi diyelim ki sizin brüt olarak 160 metrekare bir daireniz var. Siz fiyat aldığınızda 160 çarpı birim maliyet diyorsunuz. Bugün Malatya’da birim maliyet 17-18 civarı olarak söyleniyor. Tabi birim maliyeti vatandaş da belirleyebilir. Mesela bugün ki demir, beton ve işçilik fiyatları ortaya çıkarılır daha sonra da bu işin ne kadar sürede bitirileceği hesaplanır. Eğer 2 yılda bitirilecekse birim maliyet artar. Dolayısıyla 2 yıl sonra birim maliyet 17 olmaz. Kim ucuz veriyorsa ona gidelim mantığı çok yanlış. Ayrıca 160 metrekare alanı birim maliyetle çarpmak da yanlış. Binanın bodrum katı var orayı kim yapacak onu da katarsanız alan 200 metrekare olacak. Yani 200 çarpı birim maliyet olacak, bu da önemli bir konu. Fiyat verilirken bu göz ardı ediliyor sonradan konuşuluyor ve işin içinden çıkılamıyor. İşe başlamadan önce her şeyin detaylı ve şeffaf konuşulması lazım. Bugün gerçekten benim binam bitsin ve risk olmasın diyorsanız birim maliyet 21-22-23’e kadar çıkar. İnşaat 2 yılda bitecekse de binanın birim maliyeti 24-25 olur. Bugün birim maliyet 12-13 olarak söyleniyorsa orada sıkıntı vardır” şeklinde konuştu.
“NOTERDE SÖZLEŞMELERE HER DETAY EKLENMELİ”
Noterde firma ile yapılan sözleşmelere binada hangi malzemelerin kullanılacağına kadar her detayın eklenmesi gerektiğinin de altını çizen Görünüş, “Malatya’da noterlerde yapılan sözleşmelere baktığınız zaman 2 sayfa 3 veya 5 sayfa yapılıyor. Bu da yanlıştır. Gerçek bir sözleşme en az 200-300 sayfayı bulur. Gerçek bir sözleşmede hem site hem de müteahhit yasal olarak korunur ve teknik şartname olur. Teknik şartname olmadan hiçbir şekilde anlaşılmasını doğru bulmuyoruz. Teknik şartnamede orada kullanacağınız laminant parkenin özelliğine kadar her şey yazılır. Yine ortak kullanacağınız armatürler, musluklar marka, model, özelliklerine kadar yazılır. Bunlara dikkat etmeli ve ne kullanılacağı önceden belirlenmeli ki müteahhit farklı bir şey kullandığı zaman hesap sorulabilsin” diye konuştu.
Yorumlar (0)

Aydın Suç Örgütünün İstanbul Yapılanmasına Darbe!

29.04.2025 Malatya'da Vefat Edenler

AĞBABA; “ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR”

BATTALGAZİ BELEDİYESPOR’LU HATİCE MUHLİSE DOĞAN MİLLİ TAKIMDA

KARADEMİR: "6 ŞUBAT DEPREMİNDE ALEVİ-SÜNNİ OMUZ OMUZA OLDU"

MUTLU’DAN İKTİDARA AÇIK ÇAĞRI: 20 BİN TL ALTI BORÇLARI DEVLET ÖDESİN

Yangın: 3 Yaşlı Vatandaş Tahliye Edildi

‘YETENEK SİRKİNİZ’ GÖSTERİSİ 3 MAYIS CUMARTESİ GÜNÜ

İl Başkanı Bakan: “İstiklal ve istikbal mücadelesi veriyoruz”

SABİT GİDER YOK, SINIRSIZ KAZANÇ POTANSİYELİ VAR

Malatya'da Tünelde Yangın

SON DAKİKA | Uyuşturucu Tacirlerine Darbe Üstüne Darbe

3 Yılda 1 Milyon Konut İnşa Edilebilir

En Büyük Pay Bitkisel Üretime

Meteorolojiden Marmara'ya 'Tedbirli Olun' Uyarısı!

SHGM’den Hava Araçlarına Yönelik Yeni Düzenleme

İnşaat Sektörü Büyürken, Karşılaşılan Zorluklar Derinleşiyor

Türkiye Günde 7 Saat Çevrimiçi Kaldı

Vali Yavuz Başkanlığında Üniversite Güvenlik Toplantısı Gerçekleştirildi

GÜNEY KUŞAK YOLUNDA ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GETİRİLDİ

CUMHURİYET ÖRNEKKÖY VE KIRLANGIÇ MAHALLESİ’NE MASKİ GÜVENCESİ

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN YEŞİL ALANDA ÜRETİM HAMLESİ

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN BAHARIN GELİŞİNE PEDALLI KUTLAMA!

28.04.2025 Malatya'da Vefat Edenler

Halkın Adamı Karademir Esnaflarla

İl Başkanı Bakan, “Halk Günü” programında talepleri ilk ağızdan dinledi

Ampute Futbol Takımı, Süper Lig’e Yükselmeyi Garantiledi!

İşverenlerin Yüzde 75’i Nitelikli Yetenek Bulmakta Zorlanıyor

Sondakika:Malatya'da Araç Yangını Paniği!

Fatma Ersekman, İlk Şiir Kitabının Galasında Okuyucularıyla Buluştu

BAŞKAN TAŞKIN: ‘HEDEF, AK OĞUZ KIŞLASI’NDAKİ KONUTLARI EKİM SONUNA YETİŞTİRMEK’

DAVA ADAMI MEHMET AKİF ERSOY

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyeliğine Seçildi

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 7/24 YOL MESAİSİ

“MİDAS’IN KULAKLARI”

“Yeşilyurt’a Bahar Geldi” Bisiklet Turu 27 Nisan Pazar Günü!

İl Başkanı Bakan’dan ’27 Nisan e-Muhtıra’ açıklaması

SON DAKİKA | Malatya'da İnşaat İşçisi Yatağında Ölü Bulundu!

YRP Genelbaşkan Yardımcısı Müjdeci ; Malatya’nın yaşadığı sorunların yakın takipçisiyiz
