Depresyon Sandığınız Aslında Zatürre Olabilir!
Sağlık, 11 Kasım 2022 08:43İstirahat ve bol sıvı alımı önemli!

ZATÜRREYE KARŞI 8 ETKİLİ ÖNERİ!
Pnömoni, toplumda yaygın bilinen adıyla zatürre, virüs veya bakteriler nedeniyle akciğer dokusunda bulunan hava keseciklerinin enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Mikropların kolayca yayıldığı kapalı ortamlarda sık zaman geçirilmesi, soğuyan havanın vücut direncini düşürmesi ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle, zatürre sonbahar ve kış aylarında daha sık görülüyor. Zatürre günümüzde erken tanı ve tedaviyle vücutta hasar bırakmadan geçebiliyor. Ancak bebekler, küçük çocuklar, bağışıklık sistemi düşük olanlar ve ileri yaştaki kişilerde tedavide gecikildiğinde ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor, hatta hayatı tehdit edebiliyor. Bu nedenle zatürreden korunmak yaşamsal öneme sahip oluyor. Dr. Süha Alzafer, zatürreye karşı almamız gereken 8 kuralı anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
Depresyon değil ‘zatürre’ olabilir!
Zatürre belirtileri soğuk algınlığı ve grip hastalıklarıyla ortak belirtilere sahip olsa da, genellikle daha uzun sürüyor. Öksürük ile sarı, yeşil, paslı ve bazen kanlı balgam çıkarma, göğüs ağrısı, ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık ile baş ağrısı, zatürrenin başlıca belirtilerini oluşturuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, bu yakınmalara bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısının da eşlik edebileceğini belirterek, “Ayrıca özellikle ileri yaştaki hastalarda bu belirtilerin hiçbirinin olmayabileceği unutulmamalı. Zatürre bazen sadece kişilik değişikliği veya depresyon belirtileriyle bile sinyal verebiliyor.” diye konuşuyor.
Zatürreye karşı 8 etkili öneri
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer zatürreden korunma yöntemlerini şöyle sıralıyor:
- Maskesiz olmaz! Kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanmayı asla ihmal etmeyin. Zira maske zatürre mikroplarına maruziyeti azaltıyor. Maskenizi 6-8 saatten uzun süre kullanmamanız da çok önemli.
- Aşınızı yaptırın: Özellikle altta yatan kronik hastalığı olan kişilerin 55 yaşından ve sağlıklı olan kişilerin 65 yaşından itibaren pnömokok aşısı yaptırmaları tavsiye ediliyor. Daha erken yaşta olup zatürre geçirenlerde de zatürre aşısı öneriliyor. 5-10 yıl koruyucu olabilen zatürre aşısını yılın her döneminde yaptırabilirsiniz. Dolaylı olarak zatürreden koruması nedeniyle grip aşısının da her yıl yaptırılması tavsiye ediliyor.
- Ellerinizi sık sık yıkayın: Mikropların bulaşmalarını önlediği için zatürreden korunmada elleri sık sık yıkamak da büyük önem taşıyor. Özellikle toplu bulunulan ortamlarda bir yere dokunduktan sonra ve yemeklerden önce ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamayı alışkanlık edinin.
- Kapalı ortamlarda bulunmayın: Solunum yoluyla kolayca bulaşabildiği için kapalı ortamlarda mümkün olduğunca bulunmayın. Eğer bulunmak zorundaysanız maskenizi mutlaka kullanın.
- Odayı sık sık havalandırın: Bulunduğunuz ortamdaki mikrop miktarının azalmasını sağlayacağı için odanızı her gün en az 3 kez olacak şekilde 15’er dakika havalandırın. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da, klimaların temizliği olmalı.
- Sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun: Bağışıklık sisteminizin güçlü olması için dengeli ve düzenli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
- Sigara ve alkolden uzak durun: Bağışıklık sistemini baskılayıcı etkileri nedeniyle sigara ve alkolden kaçının.
- Bol bol su için: Burun ve ağız bölgesine ulaşan mikroplar kuru zeminlere daha kolay yerleşebiliyorlar. Bu nedenle her gün 2-2.5 litre suyu gün içine dağıtarak tüketmeye özen gösterin.
İstirahat ve bol sıvı önemli
Zatürre tanısı konulduğunda öncelikle tedavinin hastanede yatarak mı, yoksa ev ortamında mı gerçekleştirileceğine karar veriliyor. Bu kararda hastalığın ağırlık derecesi, fizik muayene bulguları, röntgendeki yaygınlık derecesi, altta yatan başka bir hastalığın varlığı ve hastanın yaşı gibi kriterler göz önüne alınıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, hastaneye yatırılan hastalarda damardan antibiyotik tedavisi uygulandığını belirterek, tedavi sürecini şöyle anlatıyor: “Antibiyotiğin yanı sıra sıvı takviyesi, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile balgam söktürücü ilaçlar veriliyor. Bazen hastanın yoğun bakım koşullarında tedavisi de gerekebiliyor. Ev ortamında tedavi edilen hastalarda da yine aynı tedavi uygulanıyor. İstirahat etmek ve bol su içmek de hastalığın geçmesini hızlandırıyor.”
Sağlık, 11 Kasım 2022 08:43
Yorumlar (0)

Aydın Suç Örgütünün İstanbul Yapılanmasına Darbe!

29.04.2025 Malatya'da Vefat Edenler

AĞBABA; “ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR”

BATTALGAZİ BELEDİYESPOR’LU HATİCE MUHLİSE DOĞAN MİLLİ TAKIMDA

KARADEMİR: "6 ŞUBAT DEPREMİNDE ALEVİ-SÜNNİ OMUZ OMUZA OLDU"

MUTLU’DAN İKTİDARA AÇIK ÇAĞRI: 20 BİN TL ALTI BORÇLARI DEVLET ÖDESİN

Yangın: 3 Yaşlı Vatandaş Tahliye Edildi

‘YETENEK SİRKİNİZ’ GÖSTERİSİ 3 MAYIS CUMARTESİ GÜNÜ

İl Başkanı Bakan: “İstiklal ve istikbal mücadelesi veriyoruz”

SABİT GİDER YOK, SINIRSIZ KAZANÇ POTANSİYELİ VAR

Malatya'da Tünelde Yangın

SON DAKİKA | Uyuşturucu Tacirlerine Darbe Üstüne Darbe

3 Yılda 1 Milyon Konut İnşa Edilebilir

En Büyük Pay Bitkisel Üretime

Meteorolojiden Marmara'ya 'Tedbirli Olun' Uyarısı!

SHGM’den Hava Araçlarına Yönelik Yeni Düzenleme

İnşaat Sektörü Büyürken, Karşılaşılan Zorluklar Derinleşiyor

Türkiye Günde 7 Saat Çevrimiçi Kaldı

Vali Yavuz Başkanlığında Üniversite Güvenlik Toplantısı Gerçekleştirildi

GÜNEY KUŞAK YOLUNDA ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GETİRİLDİ

CUMHURİYET ÖRNEKKÖY VE KIRLANGIÇ MAHALLESİ’NE MASKİ GÜVENCESİ

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN YEŞİL ALANDA ÜRETİM HAMLESİ

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN BAHARIN GELİŞİNE PEDALLI KUTLAMA!

28.04.2025 Malatya'da Vefat Edenler

Halkın Adamı Karademir Esnaflarla

İl Başkanı Bakan, “Halk Günü” programında talepleri ilk ağızdan dinledi

Ampute Futbol Takımı, Süper Lig’e Yükselmeyi Garantiledi!

İşverenlerin Yüzde 75’i Nitelikli Yetenek Bulmakta Zorlanıyor

Sondakika:Malatya'da Araç Yangını Paniği!

Fatma Ersekman, İlk Şiir Kitabının Galasında Okuyucularıyla Buluştu

BAŞKAN TAŞKIN: ‘HEDEF, AK OĞUZ KIŞLASI’NDAKİ KONUTLARI EKİM SONUNA YETİŞTİRMEK’

DAVA ADAMI MEHMET AKİF ERSOY

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyeliğine Seçildi

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 7/24 YOL MESAİSİ

“MİDAS’IN KULAKLARI”

“Yeşilyurt’a Bahar Geldi” Bisiklet Turu 27 Nisan Pazar Günü!

İl Başkanı Bakan’dan ’27 Nisan e-Muhtıra’ açıklaması

SON DAKİKA | Malatya'da İnşaat İşçisi Yatağında Ölü Bulundu!

YRP Genelbaşkan Yardımcısı Müjdeci ; Malatya’nın yaşadığı sorunların yakın takipçisiyiz
